NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 20.04.2024 15:36


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Sommerfugler        Knoppmøll        Ripsskuddmøll

Ripsskuddmøll

Lampronia capitella

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Nina Trandem
OPPDATERT:
Før november 2013

Ripsskuddmøll lever på solbær, rips og stikkelsbær. Det har ett-årig livssyklus og overvintrer som halv­voksen larve i grein­sprekker o.l. Larvene huler ut knoppene eller unge skudd.

Utseende

Den voksne sommerfuglen har gulaktig hode og et vingespenn på 14-17 mm. Forvingene er mørkebrune til purpur­farget. Et hvitt tverrband på indre del av vingene smalner av mot forkant av vingene. På ytre halvvdel er det en hvit flekk på henholdsvis for- og bakkant av vingene. Bakvingene er ensfarget gråbrune. I hvilestilling danner vingene to hvite flekker langs rygglinjen.

Unger larver lever i kart som nødmodner og faller av før tiden. Disse larvene er lyserøde og opptil 3 mm lange. Etter overvintring fortsetter larvene sitt gnag i knopper og unge skudd. Larvene blir nå gulgrønne med svart hode og nakkeskjold og opptil 8 mm lange.

Vertplanter

Solbær, rips og stikkelsbær.

Livssyklus

Ripsskuddmøll har ett-årig livssyklus og overvintrer som halv­voksen larve i grein­sprekker o.l.

Skadevirkninger

Unger larver lever i kart som nødmodner og faller av før tiden. Etter overvintring fortsetter larvene sitt gnag i knopper og unge skudd. Larvene huler ut knoppene eller unge skudd. Boremelet (ekskrementer) skyves ut av knoppene.

Litteratur

Stenseth, C. 1993. Midder og insekter som angriper jordbær, bringebær og solbær. Faginfo SFFL, nr. 4, 1993: 6-33.     

                                Oppdatert 25. februar 2011

Nært beslektet

Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO