NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 20.04.2024 04:37


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Algesopp        Pseudosopp

Pseudosopp

Oomycetes

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Leif Sundheim
OPPDATERT:
28. oktober 2016
Pseudosopper (Oomycetes) er sopplignende organismer som er mer i slekt med alger og planter enn med sopper. Mens sopper er haploide i mesteparten av livssyklysen, er pseudosopper diploide med et kort haploid stadium før meiosis. Pseudosopper har cellulose i celleveggen, mens ekte sopper har kitin i celleveggen.

Blant pseudosoppene er det noen farlige plantepatogener, blant annet rotbrann i slekten Pythium og potettørråte (Phytophthora infestans). Nylig innførte arter i slekten Phytophthora er årsak til rød marg i jordbær (P. fragariae) og greinbrann (P. ramorum) i rhododendron og andre arter. Mange kulturplanter er utsatt for bladskimmel, som er vertplantespesifikke pseudosopper.

  • Phytophthoraråte på kålrot (Foto: L.Semb, Planteforsk)
  • Tørråte på potet (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Phytophthora taxon niederhauserii på eføy (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Potettørråte, sporulering på undersiden av potetblad (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)
  • Oospore av Phytophthora pini (Foto: M.L. Herrero, Bioforsk)

Bilder


Phytophthoraråte på kålrot (Foto: L.Semb, Planteforsk)


Tørråte på potet (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Phytophthora taxon niederhauserii på eføy (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Potettørråte, sporulering på undersiden av potetblad (Foto: E. Fløistad, Bioforsk)


Oospore av Phytophthora pini (Foto: M.L. Herrero, Bioforsk)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO