NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 29.03.2024 11:30


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Sommerfugler        Fingermøll        Kaprifolfingermøll

Kaprifolfingermøll

Alucita hexadactyla

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013
Kaprifolfingermøll var tidligere kjent under det norske navnet kaprifolfjærmøll. Arten foretrekker kaprifol som vertplante, og larvene lever inne i knoppene.

Utseende

Den voksne sommerfuglen har et vingespenn på 14-16 mm. Vingene er fjæraktig oppdelte. Fargen er brunlig.

Utbredelse

Kaprifolfingermøll er vanlig nord til Sør-Trønderlag.

Livssyklus

De voksne svermer om kvelden og natten utover våren og forsommeren og legger egg i blomsterknoppene av leddved.  Arten foretrekker kaprifol. Larvene opptrer i juni-juli. De fullvoksne larvene gnager seg ut av blomsterknoppene og forpupper seg i jorda.

Skadevirkninger

Larvene gnager i knoppene fra innsiden, så disse ikke åpner seg, men blir helt eller delvis ødelagt. Angrepet kan redusere blomstringen noe, men er sjeldent så sterkt at bekjemping er aktuelt.

Litteratur

Nettsiden Norges sommerfugler

                    Oppdatert 25. februar 2011

Utbredelse
Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart Utbredelseskart

Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO