NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 18.04.2024 07:33


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Plantesugere        Skjoldlus        Panserskjoldlus        Palmeskjoldlus

Palmeskjoldlus

Aspidiotus nerii

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Palmeskjoldlus er hos oss bare funnet i veksthus. Hunnskjoldet er ca. 2 mm, rundaktig, svakt velvet og gulhvitt, som eldre mer gulbrunt, mens hannskjoldet er ovalt til rundt, hvitt og ca 1 mm. Det opptrer flere generasjoner om året.

Arten lever på en rekke veksthus- og stueplanter. Saftsugingen foregår på grener, skudd og på blad, særlig på undersiden. Angrepet fører til uttørking av blad og unge skudd, spesielt i forbindelse med tørre planter og i tørr luft.

Palmeskjoldlus, som også kalles oleander- og eføyskjoldlus, ble påvist første gang hos oss av Siebke i 1874. Den er funnet på følgende vertplanter: Buxus sp. (buksbom), Hedera sp. (bergeføy), Phoenix dactylifera (daddelpalme), Rhododendron indicum (stueazalea) og Strelitzia reginae (paradisfugl).

  • None (Foto: J. Fjelddalen, SPV)
  • palmeskjoldlus sterkt forstørret (Foto: B. Harmmeraas, Bioforsk)

Litteratur

Fjelddalen, J. 1996. Skjoldlus (Coccinea, Hom.) i Norge. Insekt-Nytt 21 (3), 4-25.

                       Oppdatert 20. januar 2009

Bilder


None (Foto: J. Fjelddalen, SPV)


palmeskjoldlus sterkt forstørret (Foto: B. Harmmeraas, Bioforsk)


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO