Utskrift 22.12.2024 12:00
De voksne nypefluene er 5-6 mm lange og har en rødbrun kroppsfarge med to svarte flekker på bakerste del av forkroppen og litt svart på spissen av bakkroppen. Vingene er røykfarget med to mørke tverrbånd og et mørkt parti ytterst. Hunnen har en lang, spiss eggleggingsbrodd.
Larvene er melkehvite, ca. 1,5 mm lange som nyklekte, og blir 5-6 mm lange i tredje og siste stadium. Puppene er gule eller lys brune.
Lever i rynkerose (Rosa rugosa) og i ville nyper (Rosa canina). Angrepet kan være stort i rynkerose, mens det i ville nyper bare er ubetydelig angrep.
Nypeflua overvintrer som puppe i jorda rundt plantene. De voksne fluene klekker fra slutten av juni til midt i august. De kan leve i minst 4 uker.
Ved en temperatur i laboratoriet som tilsvarte forholdene på friland, begynte egglegging når fluene var 7 dager gamle. Eggene legges enkeltvis inn i fruktveggen, fortrinnsvis på nyper som ennå er grønne eller lys gulgrønne. De klekker etter 6-7 dager.
Utviklingstiden for larvene er minst 40 dager. De ernærer seg av kjøttet i fruktveggen. Det er vanligvis 1-2 larver i hver nype, men det kan være opptil 4 larver. Når larvene er fullvoksne, gnager de seg ut og slipper seg ned til jorda. Her forpupper de seg i 3-6 cm dyp og overvintrer.
En del av larvene finnes ennå i nypene i oktober - november. Disse er nok utsatt for høy dødelighet, enten ved at nypene blir spist av fugl eller at larvene ikke klarer å overleve vinteren inne i nypene.
16 % av puppene om våren viste seg å være parasittert av en snylteveps som legger egg i larvene inne i nypene.
Nyper med larver er ikke egnet til mat.
Muligheten for kjemisk bekjempelse av nypeflua er sterkt begrenset, fordi det finnes åpne blomster under nesten hele eggleggingsperioden. Å plukke av og ødelegge angrepne nyper, kan være et forebyggende tiltak, men er ofte vanskelig å gjennomføre i praksis.
Rygg, T. 1979. Undersøkelser over nyepflue, Rhagoletis alternata, Fall. (Diptera: Trypetidae). Forskning og forsøk i landbruket 30: 269-277.
Oppdatert 29. januar 2009
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO