NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 04.04.2025 16:21


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Sopp        Sekksporesopp        Mycosphaerellales        Bærbuskbladflekk

Bærbuskbladflekk

Mycosphaerella ribis

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Leif Sundheim & Arne Stensvand
OPPDATERT:
23. desember 2024
Små, runde til kantete bladflekker med lyst sentrum og mørk kant er symptomer på angrep av bærbuskbladflekk. Flekkene kan bli opptil 5 mm i diameter, men de gror vanligvis ikke sammen. Soppen kan også angripe bærene og danner gråaktige flekker som blir brune fram mot modning.
Solbær, stikkelsbær, rips og prydplanter i slekten Ribes er mottakelige for sjukdommen. Fjerning av gammelt bladverk og gamle bærklasestilker reduserer smittepresset, og skjæring for å lage tørt mikroklima i bærbuskene reduserer angrepene. Sprøyting mot bladfallsoppen har også effekt mot bladflekksoppen.

Vertplanter

Solbær, stikkelsbær, rips og prydplanter i slekten Ribes er mottakelige for bladflekksoppen. Alperips, blodrips og gullrips er også utsatt for sjukdommen. Det er store forskjeller i mottakelighet mellom solbærsortene, men ‘Ben Tron’, ‘Ben Nare’ og ‘Narve Viking’ er eksempler på sterkt mottakelige sorter.

Overlevelse og spredning

Soppen overlever i gamle blad på bakken og produserer fruktlegemer i blada om våren. Etter at blada blir gjennomfuktet kaster fruktlegemene sekksporer som smitter nytt bladverk i buskene. Det er også vanlig at soppen overvintrer på gamle bærklasestilker som ikke er fjernet året før. Det er spesielt etter maskinell/mekanisk høsting at bærklasestilkene blir hengende igjen. Vegetative sporer (konidier) blir spredd med regnsprut fra de gamle bærklasestilkene. Sporehus i flekkene på nye blader og bær utvikler vegetative sporer (konidier) som tyter ut på overflata, og de spres med vannsprut i regnvær.

Symptomer/skade

Små, runde til kantete bladflekker med lyst sentrum og mørk kant er symptom på angrep av bladflekksoppen. Flekkene kan bli opptil 5 mm i diameter, men de gror vanligvis ikke sammen. Bladstilkene, bær og bærstilker kan også angripes. Bærene får gråaktige, innsunkne flekker som etter hvert blir brune når bærene modner, mens blad- og bærstilkene får små, mørke flekker. I flekker på blad, bær og bærstilker produseres det vegetative sporer (konidier) i sporehus. De er synlige som små svarte prikker. Sterke angrep av soppen kan gi blad- og kartfall.

Bekjempelse

Fjerning av gammelt bladverk og gamle bærstilker og god beskjæring for å lage tørt mikroklima i bærbuskene reduserer angrepene av bærbuskbladflekk. Sprøyting mot bladfallsoppen har også effekt mot soppen, og behandling er mest aktuelt i fuktige perioder fra et par uker før til et par uker etter blomstring.

Litteratur

Stensvand, A., Dobson, A. & Mogan, S. 2008. Low doses of copper control leaf spot diseases caused by Mycosphaerella ribis and Drepanopeziza ribis in black currants. IOBC wprs Bulletin 39:193-196.

Stensvand, A., Eikemo, H. & Hjelkrem, A.-G. R. 2025. Overwintering and spore release patterns of Mycosphaerella ribis in black currant. Manuscript in preparation (December 2024).

                                       Publisert 10. februar 2009


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO