Utskrift 16.04.2025 23:42
Geotrichum candidum kan gi råte i flere vekster under gitte forhold, men er mest vanlig i gulrot.
Geotrichum candidum er en vanlig jordorganisme. Den kan følge jorda på røttene inn og gi råte i plastpakka røtter som lagres for varmt.
Skaden opptrer på plastpakka røtter. Rotoverflata blir oftest lys brun og bløt, og det utvikles et gråhvitt slimete belegg av soppens sporer i råten. Det oppstår en eddiklignende/syrlig lukt. Røttene blir uspiselige.
God drenering reduserer smittefaren. Skånsom høsting, optimal kjølelagring, skånsom pakking og lagring ved lav temperatur er viktig for å forebygge angrep.
R. M. Davis & R. N. Raid, Eds. 2002. Compendium of umbelliferous crop diseases, 75 pp. American Phytopathological Society (APS Press), St. Paul, USA.
Publisert: 12. mars 2025
Hvit fragmentsmugg på gulrot (Foto: B.A. Tadesse, NIBIO)
Hvit fragmentsmugg på gulrot (Foto: B.A. Tadesse, NIBIO)
Hvit fragmentsmugg på gulrot (Foto: B.A. Tadesse, NIBIO)
Hvit fragmentsmugg på gulrot (Foto: B.A. Tadesse, NIBIO)
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO