Utskrift 04.12.2024 23:59
Korstrips er den vanligste tripsarten på dekorasjonsplanter i veksthus og i bolig. Nymfene samler opp ekskrementene på bakkroppen og setter dem av som dråper på bladene. Disse vises som svarte flekker etter at det er etablert svertesopper i dem.
Puppestadiene ligner de voksne, men er noe lysere i farge og vingene er noe reduserte. Voksen trips har mørkebrun kropp og er 1-2 mm. De har to par smale vinger med lange hårfrynser, derfor blir de ofte kalt frynsevinger. Karakteristisk for arten er hvite pergamentaktige vinger. Forvingene er markert med ett mørkt felt på innerste halvdel og ett på ytterste halvdel. Antennene er brune bortsett fra 1. og 5.antenneledd, som er lyse. Leggene er gule og lårene brune.
Hos oss i regulert miljø, som veksthus eller innendørs.
Den har mange vertplanter blant dekorasjonsplanter i veksthus og i bolig, men foretrekker gjerne vekster med litt harde blader, som kultiverte palmer, f.eks. Howea forsteriana, eller bregnene Adiantum spp.
De legger egg i plantevevet og deretter utvikles to nymfestadier, så to puppestadier før det blir et voksent insekt. Utviklingen er svært avhengig av temperaturen og en generasjon kan ta ca. 1 mnd. ved 18-20 °C.
Sugingen foregår på fullt utviklede blad og bladene får et sølvaktig preg - avfarging, som ved angrep av andre tripsarter. Nymfene samler opp ekskrementer på bakkroppen og setter dem av i dråper på bladene. Disse vises som svarte flekker etter at det er etablert svertesopper i dem.
Forebyggende ved oppsett av gule eller blå limfeller.
For biologisk bekjempelse i veksthus kan ulike preparater av rovmiddene Amblyseius cucumeris, A. swirskii, Hypoaspis aculeifer, H. miles og rovtegen Orius majusculus brukes.
Se også Plantevernguiden.no.
Stenseth, C. 1994. Skadedyr på veksthusplanter. Midder og insekter. Kompendium. Landbruksbokhandelen, Ås. 59pp.
Hofsvang, Trond. Store norske leksikon
Thrips of California 2012:
https://keys.lucidcentral.org/keys/v3/thrips_of_california/Thrips_of_California.html
Thrips of New Zealand:
https://keys.lucidcentral.org/keys/v3/nz_thrips/
Publisert 30. januar 2009
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO