Utskrift 04.12.2024 23:59
En polyfag art, som betyr at den har mange forskjellige vertplanter. Den er spredt rundt i hele verden. Utendørs utvikles to generasjoner i året og overvintring foregår som voksne trips i jorda.
Krysantemumtrips har gulbrun kroppsfarge. De har to par smale vinger med lange hårfrynser, ofte kalt frynsevinger. De er gulaktige og kan være sterkt reduserte. Antennene har 7 ledd og er mørkebrune, bortsett fra 1.-3. ledd og basis av 4. ledd som er gulaktig. De er 1-1,4 mm.
Antagelig opprinnelse er Europa, men nå spredt over hele verden.
Svært polyfag, som vil si at den har mange vertplanter, bl.a. i familien Asteraceae, deriblant slektene Lactuca, Sineraria og Tanacetum, men også Gloxinia, Cyclamen og agurk.
De legger egg i plantevevet og deretter utvikles to nymfestadier, så to puppestadier før det blir et voksent insekt. Puppestadiene likner de voksne, men har noe reduserte vinger. Utviklingen er svært temperaturavhengig, og hos oss kan det utendørs utvikles to generasjoner i året. Overvintringen foregår som voksen trips i jorda.
Angriper gjerne unge blader og blomster, som får sølvaktige preg. Lik angrep av andre tripsarter.
Forebyggende ved oppsett av gule eller blå limfeller.
For biologisk bekjempelse i veksthus kan ulike preparater av rovmiddene Amblyseius cucumeris, A. swirskii, Hypoaspis aculeifer og H. miles, samt rovtegen Orius majusculus brukes.
Se også Plantevernguiden.no
Stenseth, C. 1994. Skadedyr på veksthusplanter. Midder og insekter. Kompendium. Landbruksbokhandelen, Ås. 59pp.
Thrips of California, 2012
https://keys.lucidcentral.org/keys/v3/thrips_of_california/Thrips_of_California.html
Publisert 30. januar 2009
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO