NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 04.12.2024 23:53


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Trips        Sabelliljetrips

Sabelliljetrips

Taeniothrips simplex

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang & Toril Sagen Eklo
OPPDATERT:
29. mars 2020

Arten tilhører ikke vår fauna og blir importert med løk og knoller.

 

Utseende

Voksen trips har mørkebrun kropp. De har to par smale vinger med lange hårfrynser, ofte kalt frynsevinger. Forvingene er brune med et lysere felt ved basis av vingene. Antennene har 7 ledd og er mørkebrune unntatt 3.ledd, som er lyst gulbrunt. De er 1,3-1,7 mm.

 

Utbredelse

Kommer via import.

 

Vertplanter

Freesia, Iris og sabellilje (Gladioulus).

 

Livssyklus

De legger egg i plantevevet og deretter utvikles to nymfestadier, og så to puppestadier før det blir et voksent insekt. Puppestadiene likner de voksne, men har noe reduserte vinger. Utviklingen tar 10-14 dager avhengig av temperaturen. Tåler dårlig lave temperaturer.

 

Skadevirkninger

Sugingen foregår i bladskjeder og på blomsterknopper. Blad og blomster blir delvis hvitaktige og senere brune og kan visne helt.

 

Bekjempelse

Forebyggende ved oppsett av gule eller blå limfeller.

For biologisk bekjempelse i veksthus kan ulike biologiske preparater brukes, som rovmiddene Amblyseius cucumeris, A. swirskii, Hypoaspis aculeifer og H. miles, samt rovtegen Orius majusculus.  

Se også Plantevernguiden.no for eventuell kjemisk bekjempelse.

 

Litteratur

Stenseth, C. 1994. Skadedyr på veksthusplanter. Midder og insekter. Kompendium. Landbruksbokhandelen, Ås. 59pp.

Plantevernguiden.no

 

                          Publisert 30. januar 2009

 

 


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO