Utskrift 04.12.2024 23:44
Periodisk skade i sørøstlige deler av landet.
Erter, spesielt sukkerert, bønne.
Det er en generasjon i året. Nymfene overvintrer i jorda etter at næringsopptakelsen er avsluttet. Prepuppe og puppestadiet utvikles om våren. De voksne kommer fram i slutten av mai og utover i juni og angriper unge blad og blomstene. Eggene legges i blomstene. De voksne tripsene gjør liten skade sammenlignet med nymfene som klekker ca 1 måned etter at de voksne har kommet fram om våren. Næringsopptaket fortsetter i ca 3 uker fram til august.
Voksne trips som skraper og suger på unge blader om våren forårsaker sølvaktige, glansfulle flekker og striper som senere utvikler seg til brune korkvevsflekker. Tripsens munndeler gjør at skader bare skjer overflatisk i plantevevet i motsetning til nebbmunnene. Cellesaften suges ut av epidermiscellene, og cellene blir så ofte luftfylte og sølvfargete. Ekskrementer avsettes nær stedene hvor tripsen har tatt til seg næring og danner små mørke flekker, ofte omgitt av sopp. Nymfene ødelegger blomstene, eller suger på skolmene som får sølvfargete flekker og krummer seg og sprekker. Ved sterke angrep suger nymfene også i skuddspissene, så hele planteveksten kan stanse opp.
Oppdatert 16. august 2011
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO