NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 21.11.2024 15:29


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Plantesugere        Bladlus        Egentlige bladlus        Bladlus på krysantemum

Bladlus på krysantemum

Macrosiphoniella tanacetaria

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Denne bladlusarten som ikke har fått noe norsk navn, har en ujevn matt grønn kroppsfarge. Antenner, ryggrør og haletapp er svarte. Beina er svarte, delvis lyse brune. Bladlusa er stor, ca. 3,5 mm lang, langstrakt med lange bein. Pannetappene er tydelige, avbøyd i endene og danner en konkav panne. Antennene er like lange eller litt kortere enn kroppen. Ryggrørene er bredest ved bais og svakt avsmalende mot enden. Haletappen er ubetydelig lengre enn ryggrørene og er svakt sammensnørt på basal halvdel med tilspisset ende og ca. 30 hår.

Arten som både har kjønnet og ukjønnet formering, er vertsbestandig på krysantemum. I veksthus angripes skudd og blad av krysantemum. Bladlusene er raskt bevegelige, og de faller lett av planten ved berøring.

Den er utbredt på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

Litteratur

Stenseth, C. 1967. Bladlus på krysantemum i veksthus. Forskning og forsøk i landbruket 18: 189-206.

                      Oppdatert 26. juli 2011


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO