NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 01.10.2023 19:40


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Nebbmunner        Plantesugere        Bladlus        Egentlige bladlus        Grønn tulipanbladlus

Grønn tulipanbladlus

Rhopalosiphoninus staphyleae

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Grønn tulipanbladlus er ca. 2,5 mm lang, lys-gul eller gulgrønn, oftest med mørke tegninger på ryggen som gir den et spraglete utseende. Antenner og ryggrør er lyse med ytterste tupp mørk. Antennene er lengre enn kroppen. Ryggrørene er sterkt svulmet og ca. 1/5 av kroppslengden.

Grønn tulipanbladlus er registrert i feller på Østlandet og Vestlandet, men den kan følge med tulipanløk og irisknoller ved import. Bladlusene sitter under de ytterste tørre løkskjellene og angriper spirene så snart drivingen starter. Formeringsevnen er stor og plantene blir fort ødelagt om ikke angrepet stopper. Ved lagringstemperaturer over 10 ºC kan de også gjøre betydelig skade på lager. Grønn tulipanbladlus kan overføre virus, bl.a. agurkmosaikk.

                       Oppdatert 19. januar 2009


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2023 NIBIO